miercuri, 25 decembrie 2013

Berlin - lectia de istorie si de viata

      După câteva zile petrecute in Berlin, pot afirma ca am văzut unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei. Un oraș minunat, o atmosfera relaxanta, un oraș aerisit si plin de istorie. La fiecare pas esti fata in fata cu istoria recenta a Germaniei. Nu mi-a venit sa cred, ca nemtii mentioneaza fiecare locșor legat de cel de-al doilea război mondial, deportarea evreilor, lagarele de concentrare unde au fost dusi evreii, locul de unde au plecat, zilele in care au plecat, numarul lor etc.
       Un Bravo pentru Germania, pentru faptul ca își recunosc faptele, fie ele dezastruoase pentru omenire. Pe lângă refresh-ul de istorie, am trăit o lecție de viața. O tara care știe sa-si accepte greselile, sa nu le ascunda, sau sa nu le facă intenționat uitate, indiferent cât au fost de grave, este un exemplu uimitor. Pana sa ajung sa ajung in acest oraș, nu mi-as fi imaginat ca o tara poate sa își mentioneze literalmente la fiecare pas istoria. Din păcate, Berlinul nu este unul dintre orașele care se poate mândri cu istoria recenta, dar este unul dintre orașele căruia îi port toată stima pentru faptul ca isi accepta trecutul. 


Memorialul holocaustului


     Acest memorial este dedicat victimelor din randul evreilor din cel de-al doilea razboi mondial. Acesta se gaseste langa ramasitele buncarului lui Hitler si poarta Brandenburg. Memorialul este alcatuit din placi de ciment de dimensiuni diferite aranjate pe o arie imensa, iar unele blocuri ajung la inaltimi de aproximativ 4 metri. Aici, se gaseste Muzelul Holocaustului, unde intrarea gratuita permite oricarei persoane sa cunoasca mai multe despre istoria evreilor si soarta care au fost nevoiti sa o indure  in timpul celui de-al doilea razboi modial. Pe trotoarele din centru, gasesti din loc in loc placute mici in memoria evreilor deportati.
      Realitatea, fie ea si dureroasa, dacă este acceptata este un pas înainte spre dezvoltare. Un exemplu, de cum am trebui sa privim trecutul, sa învățăm sa nu repetam greselile si sa ne acceptam faptele. Multumesc Berlin, ca mi-ai arătat ca se poate sa facem ceva pozitiv din unul dintre cele mai dureroase actele provocate omenirii.

Poarta Brandenburg






   Simbolul Berlinului, Poarta Brandenburg este una dintre primele porti ale orasului si dateaza din 1791, iar in perioada razboilul era locul preferat de parade. In vecinatatea acestei minunate constructii se gaseste Parlamentul Germaniei, Reichstag-ul. Astazi, cladirea are o cupola noua deschisa publicului gratuit si ofera o panorama a orasului.

Reichstag -ul 

Reichstag-ul in perioada Craciunului

Cupola 



Locului de unde este condusa Germania

       Un oras cu un aer burghez.


         Un oras cu istorie. 


     Checkpoint Charlie (Punctul C) era unul din punctele de trecere intre Berlinul de Vest si cel de Est. Numele vine de la alfabetul folosit de americani. Aici era unul din locuri, unde se putea trece intre cele doua Germanii dezbinate si a unui oras impartit peste noapte intre rusi si americani.



      Locul unde a fost zidul Berlinului este marcat in tot orasul, printr-o banda de placi cubice, indiferent daca trece pe mijlocul strazii. 



Parti din zid ramase inca in picioare

Banda care pleaca de la zidul ramas in picioare, indicand locului fostului zid
     O zi de iarna, un soare la apus, un vin fiert, prieteni minunati, un oras superb.

Berlin Dom



Muzelul Pergamon-ului


        Multumesc Berlin pentru noua perspectiva pe care mi-ai oferit-o.

marți, 22 octombrie 2013

Japonia - one love - Kyoto

      Cultura diferita, obiceiuri diferite, oameni diferiti ... totul cald si primitor. Servicii de exceptie. Totul trebuie sa fie, pana la cel mai mic detaliu, perfect.
      Am plecat cu trenul spre Kyoto. Inca de dimineata, in statia de tren, unde toata lumea sta ordonata in sir la intrarea in tren sau metrou erai transpus intr-o alta dimensiune. Transpunerea a fost finalizata de catre un calator, care la intrebarea noastra cat mai avem pana la Kyoto a raspuns:
                  "-Vom ajunge la Kyoto la ora 08:29 minute.  Nu stiu exact cate statii vor fi. Merg tot la Kyoto, dar trebuie sa fie ora 8:29 minute cand ajungem."
     Fara cuvinte si fara replica: Welcome to Japan!
 
     Kyoto a pastrat mult din traditia japoneza si o simpla plimbare cu autobuzul prin oras este bine venita pentru a avea o imagine de ansamblu. Vizita principala a fost la Templul Kiyomizu. Aplasarea templului este pe o suprafata considerabila, iar acest templu este recunoascut pentru miracolele sale. Dorintele puse la acest templu devin realitate.



Intrarea in templul Kiyomizu
   
     Am gasit in interiorul templului grupuri multe de scolari venite in vizita. Mi-a facut mare placere sa descopar, ca spiritualitatea este la ea acasa si printre tineri.




       Se spune, ca daca parcurgi drumul cu ochii inchisi intre cele doua pietre ale dragostei din acest templu vei fi binecuvantat din plin cu dragoste. In curtea templului se gasesc doua pietre, denuminte pietrele dragostei, aflate la aproximativ 15-20 metri distanta una de cealalta. Nu ai voie sa deschizi ochii, dar poti fi ghidat verbal. Cum locul este unul aglomerat ghidarea este binevenita. Este ca in viata, nu stii ce te asteapta si cate persoane ai ca obstacol, cine te vede, cine se da la o parte sa iti faca drumul mai usor sau cine sta in drumul tau.

Love Stone
      Intregul ansamblu de cladiri se gaseste pe un deal, iar privelistea asupra templului din diveresele corpuri adiacente ale acestuia este fascinanta.


     Fantana cu cele trei jeturi de apa incheie vizita la templu, dar acest loc este unul plin de semnificatii. Fiecare jet de apa simbolizeaza: cariera, dragostea si sanatatea. Daca doresti sa succes pe planul afacerilor vei bea din jetul din partea dreapta. Daca cauti dragostea vei bea din jetul din mijloc, si daca cauti viata lunga si sanatoasa bei din jetul din partea stanga. 








      Templul Sanjusangen-do este impresionant prin cele 1000 de statui de lemn si frumoasa statuie centrala inalta de 3 metri. Din pacate, fotografierea in interior este interzisa (poza cu statui din interior este de pe internet). Acest templu a fost inclus de catre guvernul japonez in cadrul Tezaurului National.  Fiecare detaliu este pus in evidenta, astfel incat statuile par vii. Pentru a arata cat mai reale unele dintre divinitati au ochii de cristal, incat ai senzatia ca te privesc. 

Statui in interior



Templul Sanjusange-do

Curtea interioara 


     Am avut sansa sa ajung din nou in Japonia la cateva zile distanta si am luat din nou drumul Kyoto-lui pentru a-mi continua calatoria prin acest minunat oras, la Templul Kinkakuji.

Intrarea in Templul Kinkakuji 
        Initial, constructia era resedinta shogunului Ashika Yoshimitsu, iar fiul acestuia a transformat-o ulterior in templu. Templul Kinkakuji este structurat pe 3 nivele, iar ultimele doua sunt acoperite cu foita de aur, de aici venind si numele de Templul de Aur.
         Prima imagine a templului de la intrare iti taie rasuflarea. Lacul, copacii, templul par a fii o magie, care se desfasura in fata ochilor.

Templul Kinkakuji sau Templul de Aur




        Vis, realitate, magie - o tara care ma fascineaza!


sâmbătă, 5 octombrie 2013

Dubrovnik - Romania cu masina

     M-am gandit, ca ar fi de mare ajutor celor interesati sa dau detalii cu locurile prin care am trecut cu masina dinspre Dubrovnik spre Romania. Drumul a fost unul superb in ceea ce priveste peisajele vazute si am ramas placut surprinsa de ceea ce mi se infatisa in fata ochilor. 
     Peisaje care iti taie respiratia se gasesc pe intregul traseu. Drumul de la Dubrovnik spre tara a avut urmatorul itinerariu: Dubrovnik - Kotor - Budva - Petrovac - Kolasin - Canionul Moraca - Mijkovac - Canionul Tara - Pljevlia - Nova Varos - Ivanjka - Kotraza - Kralievo - Krusevac - Paracin - Bor - Topolnita - Orsova.

Canionul Moraca



     Canionul Moraca m-a surprins prin culorile superbe pe care ti le ofera la fiecare pas. Stanca, vegetatie si apa cristalina ti se infatiseaza dintr-o privire. Ramai fara cuvinte, cand opresti masina si te uiti in jur.

Canionul Moraca
     Simt ca suntem norocosi sa traim in apropierea unor asemenea locuri superbe. Avem ocazia sa ne bucuram, sa ne delectam privirea cu peisaje care te lasa fara cuvinte. Trebuie doar sa ne urcam in masina si sa le descoperim.

Drumul prin canion

Canionul Tara si podul 
      Pe o distanta de 78 km, facand parte din Parcul National Durmitor se gaseste cel mai lung si cel mai adanc defileu al Europei: defileul Tara. 

 Raul Tara



Priveliste de pe podul care traverseaza canionul



     Dupa spectaculosul peisaj din Muntenegru am intrat in Serbia. Drumul mi s-a parut nesfarsit de lung in aceasta tara pana am ajuns la Dunare. Din localitatea Bor inspre Dunare, drumul nu a fost deloc unul foarte placut, starea drumului a lasat de dorit, dar peisajele pe care le intalnesti din moment ce drumul merge paralel cu Dunarea merita tot efortul. Romania intr-o parte, Serbia in alta si granita naturala, Dunarea intre cele doua.
     Rabdarea mi-a fost rasplatita cand a a aparut in raza mea vizuala statuia lui Decebal. L-am intalnit  pe regele dacilor sculptat in stanca. Nu mai era lectia de istorie, nu mai era cursul de la facultate, ci era pur si simplu Decebal ....
     




      Un drum frumos, lung, obositor dar care a meritat. Peisaje care te surprind si iti incanta privirea fac plimbarea sa fie de neuitat. Istorie, geografie, relaxare ....  locuri minunate.