luni, 27 ianuarie 2014

Marele Zid Chinezesc

    Impresionant prin grandoarea sa, Zidul Chinezesc atrage turistii din toate colturile lumii. Este o constructie imensa, care se intinde pe o distanta de 6350 km. Constructia lui a inceput in secolul V î.H., in timpul dinastiei Qin, cu scop de aparare importiva nomazilor din nord. Marele Zid Chinezesc a fost refacut in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dorind a se lega fortificatiile existente, intr-un sistem de aparare impotriva mongolilor. Zidul a fost pavat acum cu piatra si din loc in loc construite turnuri de aparare. El era folosit ca si retea de legatura, drum comercial.
     Am plecat din Beijing si dupa vreo doua ore de mers cu masina am ajuns in zona Mutianyu, una din zonele cele mai apropiate de capitala Chinei, unde se poate observa zidul chinezesc. In aceasta zona, zidul a fost refacut, caci marea lui parte nu mai este in picioare. Mare parte din Zid a fost lasat in paragina, incepand cu secolul XIX, si putine sunt zonele unde refacute. Din totalitatea lui aproximativ 30% a fost refacut, restul ramanad sa faca fata trecerii anotimpurilor si vremii.


      Exista mai multe variante de a urca pe zid. Unul este mersul pe jos, unde treptele inalte fac drumul greu de parcurs, dar este o adevarata provocare. Poti lua telesacunul sau telecabina. Ai la indemana mai multe solutii in functie de preferinta fiecaruia.


     Am ajuns pe zid!!! Te uiti in dreapta, te uiti in stanga si cat vezi cu ochii zidul serpuieste pe varfurile muntilor. Stai sa te intrebi cum e posibil la o asemenea altituine sa se ridice o asemenea constructie, cata munca a fost nevoie si cat efort a fost depus pana sa se desafarseasca o asemenea constructie.



 
      Te simti coplesit de ceea ce vezi, ti se pare ireal si totusi zidul e in fata ta. Atingi, vezi, simti maretia locului si nu sti daca e vis sau realitate.


  
     O plimbare pe zid!!!! Cine-ar fi crezut ca te poti plimba ca pe strada pe anumite portiuni de zid! Dar, zidul in general este predominant de scari, care in urca si coboara in functie de forma de relief. Pana sa ajung aici, nu mi-am imaginat ca poate fi dificil sa mergi pe zid, dar trebuie sa marturisesc ca nu a fost o plimbare usoara, dar a fost una memorabila.





        Senzatiile, care le traiesti in acel moment sunt coplesitoare. Simti ca ai lumea la picioare.








      
     Coborarea de pe zid a fost distractia zilei. Am ales saniuta si a fost o experiente superba. Cine mai are nevoie de parc de distractii, cand exista senzatii atat de tari intr-un loc fenomenal? Ne-a trecut prin cap sa mai urcam o data pe zid, doar sa mai experimentam inca o data coborarea.




       O zi memorabila, un loc care te lasa fara cuvinte! Un loc plin de mister si maretie.
   
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu